whiskydrinkar

Whiskydrinkar

Utforska Konsten av Whiskybaserade Cocktails

Whisky, en av världens mest älskade spritsorter, har gett upphov till en myriad av enastående whiskydrinkar. Från Skottlands och Irlands gamla destillerier till dagens trendiga cocktailbarer, blir whiskyns rika arv tydlig i varje blandad dryck. Hos Spirited Cocktails bjuder vi in dig till en värld där whiskyns traditionella smaker möter modern mixologi i form av whiskydrinkar.

Whiskydrinkars Historiska Bakgrund

Whisky, som en gång startade som en enkel destillerad dryck, har nu transformerats till ett hjärta i cocktailvärlden, vilket resulterat i klassiska och innovativa whiskydrinkar som fortsätter att fascinera.

Whiskydrinkars Karaktär - Från Rökig till Söt

Genom att kombinera whiskyns unika smaker, från rökiga torvtoner till silkeslena söta noter, erbjuder whiskydrinkar en oslagbar upplevelse för varje smaklök.

Ikoniska Whiskydrinkar

Whisky utgör grunden för vissa av världens mest älskade cocktails. Dessa whiskydrinkar, som Old Fashioned och Manhattan, är testamenten till whiskyns mångsidighet i mixologi.

Utforska Whiskydrinkar med Spirited Cocktails

Ta en titt på vårt noggrant utvalda sortiment av whiskydrinkar. Lär dig om historien, teknikerna och hemligheterna bakom varje fantastisk blandning.

Washington Apple med rye whisky, limejuice, juice från granny smith & tranbärssockerlag

Washington Apple

Washington Apple Washington Apple har sitt ursprung i Kanada & blev känd under slutet av 1900-talet, men har under åren tolkats i flera olika versioner. Den här varianten med rye whiskey, citron, tranbär & grönt äpple ligger närmare en klassisk sour i stilen & lyfter fram rena, friska smaker. Kombinationen speglar både namnets koppling till […]

Gå Till Recept
The Stark med bourbon, citronjuice, honungsvatten, gul chartreuse & bitters

The Stark

The Stark The Stark är en skapelse av Sasha Petraske, en av de mest inflytelserika personerna i den moderna cocktailrenässansen. Drinken dyker upp i boken Regarding Cocktails (2016), där den presenteras av Petraskes efterföljare som en av hans mest eleganta men samtidigt okomplicerade signaturer. Med sin kombination av bourbon, gul Chartreuse, citron & honungsvatten bygger […]

Gå Till Recept
Rye Hummingbird Down med rye, citron, honung & grön chartreuse

Rye Hummingbird Down

Rye Hummingbird Down Rye Hummingbird Down är syskondrink till originalet Hummingbird Down. Genom att ersätta gin med rye whiskey skapades en kraftigare & mer robust version, där whiskeyns krydda & fatkaraktär möter honung & Chartreuse på ett sätt som fördjupar smaken. Svårhetsgrad: Medel Robust & kryddigare variant av originalet Hummingbird Down. Där ginversionen är lätt […]

Gå Till Recept
Heart Of Stone med bourbon, söt vermouht, cynar, mezcal & saltlösning

Heart Of Stone

Heart Of Stone Heart of Stone skapades av Stuart Weaver på baren Lady Jane i Denver som en spontan variation av Boulevardier när barens menydesign behövde justeras sista minuten. Enligt Weaver var det en “last minute menu change” där han satte ihop komponenterna på ungefär fem minuter – & drinken visade sig snabbt bli en […]

Gå Till Recept
Sherpa med bourbon, all spice dram, curacao, orange bitters

Sherpa

Sherpa Sherpa är skapad av Matt Clark & Sasha Petraske under deras tid vid Milk & Honey i New York. Den publicerades i boken Regarding Cocktails (2016), där den presenteras som en “rock-drink med tiki-krydda”. Drinken är tänkt att vara ett lågmält men smakrikt alternativ till whiskeydrinkar – något som bara behöver en stor iskub […]

Gå Till Recept
Strawberry Fix med bourbon, citronjuice, sockerlag & jordgubbar

Strawberry Fix

Strawberry Fix Strawberry Fix är en modern variant på den klassiska Whiskey Sour & tillhör kategorin fixes – cocktails som serveras över krossad is med frukt i fokus. Drinken dyker upp i Regarding Cocktails (2016), boken som sammanställdes efter Sasha Petraskes bortgång & samlar många av de drinkar som formade baren Milk & Honey & […]

Gå Till Recept
Jameruva med Jameson, limejuice, röda druvor & sockerlag

Jameruva

Jameruva Jamieruva skapades av Peter Antonsson under sin tid som Brand Ambassador för Jameson på Pernod Ricard. Inspirationen kom från Dale DeGroffs Caipiruva, där gröna druvor och cachaça ligger i centrum. Antonsson gjorde en irländsk tolkning genom att byta ut basen mot Jameson & använda röda druvor för en fylligare, bärigare smakprofil. Valet av just […]

Gå Till Recept
Hawaiian Stone Sour med bourbon, ananasjuice, citronjuice, sockerlag & bitters

Hawaiian Stone Sour

Hawaiian Stone Sour Hawaiian Stone Sour skapades av Dale DeGroff (känd som King Cocktail) år 2000 som en somrigt frisk variant av en Stone Sour. Han ville skapa en tropisk känsla – & ersatte traditionell apelsinjuice med ananasjuice för mer karaktär & lekfullhet. Drinken serverades som poolside-favorit till en stamgäst på Rainbow Room’s Promenade Bar […]

Gå Till Recept
Cherry Mash Sour med bourbon, körsbärslikö, citronjuice & sockerlag

Cherry Mash Sour

Cherry Mash Sour Cocktailen skapades av Dale DeGroff under sin tid som Beverage Manager på Rainbow Room Promenade Bar i New York. Den beskrivs som en whiskey sour med “rich flavour of Tennessee whiskey soured with lemon and sweetened with cherry liqueur” – vilket fångar dess karaktär väl. Svårhetsgrad: Medel Robust & fruktig whiskey-sour med […]

Gå Till Recept
Irish Blonde med irish whisky, orange curacao, fino sherry & orange bitters

Irish Blonde

Irish Blonde Cocktailen skapades av den legendariske bartendern Dale DeGroff (även kallad “King Cocktail”) som ett elegant alternativ till traditionella irländska drinkar som serveras vid firandet av St. Patrick’s Day. Han introducerade Irish Blonde som en lyxig & sofistikerad variant som passar väl året om. Svårhetsgrad: Medel Elegant och silkeslen cocktail som balanserar maltig & […]

Gå Till Recept

Populära whiskydrinkar inkluderar Old Fashioned, Manhattan, Whiskey Sour, Mint Julep och Scotch & Soda.

En klassisk Old Fashioned görs med bourbon, socker, Angostura bitters & apelsin, serverad över is.

Olika whiskysorter ger olika smakprofiler. Till exempel är bourbon bra i söta drinkar medan rye whisky fungerar bra i kryddigare cocktails. Dina preferenser spelar också in.

En Manhattan görs med whisky (vanligtvis rye), söt vermouth & Angostura bitters, rörd med is & serverad i ett kylt glas med en körsbärsgarnityr.

Olika drinkar kräver olika glas, men vanliga glas inkluderar old fashioned-glas för drinkar som Old Fashioned och highball-glas för drinkar som Whisky Soda.

En Whiskey Sour görs med whisky, oftast bourbon, citronjuice, äggvita & sockerlag, skakad med is & serverad över is i ett old fashioned-glas.